FAQ - NorSIS opplæringspakke

Her har vi samlet de aller fleste spørsmålene som dukker opp rundt NorSIS' opplæringspakke i forbindelse med Nasjonal sikkerhetsmåned 2021.

Denne siden vil bli oppdatert fortløpende.
Sist oppdatert: 01.11.2021 kl. 15:30

Spørsmål

Hvordan og når kan jeg laste opp brukere?

Du skal ha mottatt e-post med informasjon om opplasting av brukere kort tid etter at du bestilte pakken. Dersom du ikke har mottatt denne, bør du sjekke mappen for søppelpost. Om du ikke finner den der heller, må du ta kontakt med support.norsis@motimateapp.com

Brukere må lastes opp innen 24. september for at vi skal kunne garantere at invitasjoner blir sendt til dem 1. oktober. Brukere lastet opp etter dette vil vi fortsatt gjøre vårt ytterste for å sende invitasjoner til i tide, men om de ikke får det 1. oktober, så vil de få det 4.-5. oktober og deretter fortløpende innen to virkedager for brukere lastet opp etter dette.

Har dere tips til hvordan jeg forbereder organisasjonen min og de ansatte?

Vi ønsker at så mange som mulig skal gjennomføre opplæringen i sikkerhetsmåneden, og for å sikre dette, anbefaler vi at dere gjør disse to tingene før oktober:

Informerer alle ansatte som skal gjennomføre opplæringen

1. Sørge for at e-postene fra Motimate kommer gjennom til de ansatte
  2. Informasjon til ansatte

Av erfaring vet vi at god informasjon i forkant har mye å si for gjennomføringsgraden. Derfor ber vi om at du sørger for å sende ut mail til alle som skal ta kurset før vi starter. Denne bør inneholde:

• Kort beskrivelse av Sikkershetsmåneden
  • Kurset kan gjennomføres via en nettleser eller i en app på smarttelefonen. Appen heter Motimate og finnes i Apple App Store og i Google Play.
  • At de vil motta invitasjon til å logge inn i Motimate som e-post fra Motimate. Denne e-posten vil også inneholde pålogginsinformasjon med et passord. Vi anbefaler at de endrer passord med én gang.
  • Påminnelser om å gjennomføre opplæringen vil bli sendt ut til de som ikke gjennomfører. Dette vil bli sendt ut én gang i uken gjennom oktober, og én gang i måneden gjennom november og desember.

NorSIS har laget et utkast til e-post som dere kan redigere og sende ut til de ansatte. Denne malen er tilgjengelig her.

Unngå at e-poster havner i søppelpost/spam

E-postene fra Motimate sendes ut fra følgende domener:

• motimateapp.com
  • motimate.app

I all hovedsak, vil e-postadressen nedenfor bli den som blir brukt:

• no-reply@motimateapp.com

Vi anbefaler sterkt at dere whitelister disse domenene i e-postløsningen deres, for å sørge for at de ikke havner i spam. Gi beskjed om dette videre til IT-ansvarlig/-avdeling/-leverandør i god tid før 1. oktober. Det er kritisk at e-poster fra Motimate kommer fram til alle ansatte!

Motivasjon og kampanjemateriell

NorSIS oppfordrer dere til å gjøre egne aktiviteter i sikkerhetsmåneden. Hold interne samlinger og konkurranser. Opplæringen inneholder spill og quizer hvor rett svar og hurtighet belønnes med poeng.

Kampanjemateriell vil bli lagt ut på https://sikkert.no om kort tid. Der vil du finne digitale plakater, skrivebordsbakgrunner ol, samt mer bakgrunnsmateriell fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet og regjeringen.

Ønsker dere ferdig printet plakater og annet kampanjemateriell kan dette bestilles fra NorSIS' nettbutikk, https://norsis.no/nettbutikk/

Innholdet i årets opplæringspakke kan dere lese mer om på https://sikkert.no/kurs2021/.

Ved spørsmål omkring Motimate som ikke er besvart i denne FAQ, kan du ta kontakt med support.norsis@motimateapp.com. Ta også kontakt på denne e-postadressen, dersom du ikke har fått invitasjon til å logge på selv allerede, eller andre tekniske spørsmål.

For spørsmål omkring Nasjonal sikkerhetsmåned, samt kursinnhold i opplæringspakken henviser vi til https://sikkert.no Der finnes også kontaktinformasjon til NorSIS.

Hvordan kan jeg hjelpe én eller flere brukere som ikke har mottatt invitasjon eller ikke får til å logge inn?

Dersom en bruker ikke får til å logge inn eller ikke har mottatt e-post med brukernavn og passord, anbefaler vi følgende feilsøkingsprosedyre:

1. Be brukere sjekke om e-posten har havnet i Spam/Søppelpost.
    E-posten skal være fra no-reply@motimateapp.com med tittelen Velkommen til Motimate! / Welcome to Motimate!
  2. Påse at brukeren forsøker å logge inn på riktig URL. Eksempel på URL:
    https://norsis-kurs.web.motimateapp.com/
    VIKTIG! Dersom dere har bestilt pakke med egen profil, må norsis-kurs i URL byttes ut med subdomene i URL som dere har fått tildelt!
  3. Bruker som ikke har mottatt invitasjon eller hvis passord ikke virker, kan forsøke å klikke Glemt Passord. I tilfelle brukere har flere e-post alias, er det viktig at brukeren oppgir den e-post adressen som du har lastet opp til Motimate via CSV.
    Linken til Glemt Passord er tilgjengelig neders på innlogginssiden til deres organisasjon.
  4. Dersom bruker ikke får til å logge inn i appen, gjelder de samme feilsøkingsstegene som ovenfor, men brukere må også passe på å oppgi riktig organisasjon.
    1. Dersom dere ikke har bestilt egen profil, skal organisasjon være norsis-kurs
    2. Dersom dere har bestilt egen profil, skal organisasjon være den som er oppgitt i e-post invitasjonen. I praksis det som står mellom https:// og .web.motimateapp.com/ når du er logget inn i Motimate.
  5. Hvis brukeren ikke får tilsendt passord når hun eller han klikker på Glemt Passord, og denne e-posten heller ikke har kommet i Spam/Søppel må du dobbelsjekke at brukeren faktisk forsøker å logge inn med nøyaktig den samme e-post adressen som du lastet opp i CSV-filen du sendte til Motimate, og at brukeren faktisk var registrert i CSV-filen.
  6. Dersom alt annet feiler, eller brukeren ikke var med i CSV-filen du lastet opp, kan du ta kontakt med support.norsis@motimateapp.com og be oss om å undersøke saken nærmere. Du skal ikke laste opp ny CSV-fil.
    1. Vi trenger følgende informastion om brukeren det gjelder:
      1. E-postadresse
      2. Fornavn
      3. Etternavn
    2. Dersom brukeren var med i CSV-filen du lastet opp, vennligst bekreft hvilke av de nevnte stegene ovenfor som er forsøkt. Send også følgende skjermbilder av følgende:
      1. Feilmelding ved innlogging som inkluderer hele skjermen, inkludert URL i nettleser.
      2. Feilmelding etter å ha klikket Glemt Passord.
    3. Dersom brukeren ikke var med i CSV-filen du lastet opp, trenger vi bare E-post, Fornavn og Etternavn, så vil vi legge til brukere. Det kan ta opp til 2 virkedager før brukeren mottar ny invitasjon til å logge inn.

Glemt passord på mobil

Dersom en bruker opplever at Glemt Passord linken ikke fungerer når hun eller han klikker Glemt Passord i mobilappen er det viktig å passe på å velge å åpne linken som ble tilsendt i e-posten i nettleseren, og ikke i Motimate.

Dersom linken automatisk åpnes i Motimate, anbefaler vi å kopiere og lime den inn i nettleseren i stedet. Alternativt, kan brukeren klikke på linken og resette passord på en PC/laptop i stedet for på mobiltelefonen.

Mange brukere som ikke mottar e-post fra Motimate?

Hvis du ikke allerede har gjort det, må du ta kontakt med din IT-avdeling og be om at alle e-post fra adressen nedenfor er hvitelistet (white-listed):

no-reply@motimateapp.com

Om mulig, hvitelist gjerne hele følgende domener:

motimateapp.com
motimate.app

Hvordan kan jeg legge til nyansatte brukere?

Dersom du allerede har lastet opp brukere, og trenger å legge til flere i ettertid, kan du laste opp en ny CSV-fil som bare inneholder de nye brukerne. Dette må du gjøre på samme link som du brukte til å laste opp brukere forrige gang.

Nye brukere vil normalt motta invitasjon til å logge inn innen 1-2 virkedager.

Pass på å sende i samme format, med følgende kolonner: email, first_name, last_name. Legg kun til de nye brukerne i denne filen.

Hva sendes ut av informasjon til alle registrerte brukere?

I løpet av 1. oktober sender vi ut en e-post til alle brukere som er blitt importert. Denne e-posten vil inneholde innloggingsdetaljer, og er nesten helt lik den som du selv fikk da du ble invitert til å logge inn første gang.

Dette er den eneste e-posten som vil bli sendt til brukere i forbindelse ved lansering.

Innholdet vil se slik ut (med forbehold om endringer):

Hei %{first_name},

Det er nå blitt opprettet en konto på deg i Motimate, slik at du får tilgang til NorSIS sin opplæringspakke i forbindelse med årets Nasjonal sikkerhetsmåned.

Du kan laste ned Motimate her:
%{download_app_link}

Første gang du logger inn, må du oppgi følgende organisasjon: %{identifier_name}
Deretter logger du inn med brukernavn og passord.
Brukernavn: %{email}
Passord: %{password}

Alternativt kan du logge deg inn her:
https://%{identifier_name}.web.motimateapp.com/

Du kan lære mer om årets sikkerhetsmåned på https://www.sikkert.no/

Lykke til med opplæringen!

Mvh.
Motimate og NorSIS

ENGLISH:

Hi %{first_name},

A user account has been created for you in Motimate, where you can access the training package offered by NorSIS for the national security month.

You can download Motimate here:
%{download_app_link}

The first time you log on, enter the following organization: %{identifier_name}
Then log on with your username and password.
Username: %{email}
Password: %{password}

Alternatively, you can log in here:
https://%{identifier_name}.web.motimateapp.com/

Read more about the national security month here: https://www.sikkert.no/

Good luck with the training!

Best regards,
Motimate and NorSIS

Hvilke påminnelser vil brukerne motta?

Brukerne vil motta påminnelser om å fullføre opplæringspakken ca. en gang i uka i oktober, samt en gang i november og i desember.

Vi tar sikte på følgende utsendingsplan (med forbehold om endringer):

• 11. oktober
  • 18. oktober
  • 25. oktober
  • 8. november
  • 6. desember

Påminnelsen sendes kun til de brukerne som ikke har gjennomført alle modulene i opplæringspakken. Brukere som har lastet ned appen vil også få et appvarsel på mobiltelefonen.

Påminnelsene sendes fra no-reply@motimateapp.com med emnet "Motimate - noen Moties venter på deg" og ser slik ut:

Kan vi justere eller endre på invitasjoner og/eller påminnelser?

Nei, det er ikke mulig uten tilgang til Full Motimate. Både format og utsendingsplan for disse vil være likt for alle kunder.

Vi anbefaler imidlertid at du også informere dine ansatte i egne kanaler, samt forbereder dem i forveien av Nasjonal sikkerhetsmåned, om at de vil motta invitasjon fra Motimate, at lenker fra Motimate er trygge å klikke på, samt om dine forventninger til fullføring av opplæringspakken.

Hvordan kan jeg sikre at e-poster ikke havner i Spam?

Alle e-poster som sendes skal være godkjent og signert i henhold til regler for DMARC/DKIM/SPF. Dette er imidlertid ingen garanti for at din e-postleverandør likevel kan markere noen av e-postene som Spam. Vi vil derfor sterkt oppfordre deg om å be deres
e-postleverandør om å hviteliste all e-post fra følgende domener:

• motimateapp.com
  • motimate.app

Hva er forventet tidsforbruk for å fullføre opplæringspakken?

Kurset Trusler & Tiltak er forventet å ta ca. 45 minutter.

Pakken En trygg digital hverdag består av 8 moduler, hvor hver modul er foventet å ta mellom 5 - 15 minutter.

Totalt sett, ser vi for oss at de aller fleste vil kunne fullføre all opplæring om de setter av totalt 3 timer i løpet av perioden.

Hvilken mulighet har vi for å følge opp gjennomføring blant våre ansatte?

Dersom du har bestilt pakken med egen profil, og ikke bare tilgang, vil du i menyen til venstre finne valget Insights. Dersom du velger dette, og deretter Gruppeadministrasjonsrapport, vil du få en rangert oversikt over alle ansatte, og prosentvis fullføring for hver av dem. Prosenten regnes ut basert på antall kapitler som er fullført (ikke antall kurs).

Du kan også velge Rapport i stedet for Grupperadministrasjonsrapport etter å ha klikket Insights. Der kan du finne mulighet for å kunne eksportere rapporter til Excel. Dersom du ikke har behov for å eksportere til Excel anbefaler vi for de fleste tilfeller å bruke Grupperadministrasjonsrapport, som er enklere og mer oversiktlig.

Det er kun organisasjoner som har bestilt pakke med egen profil, eller Full Motimate, som også har tilgang til å ta ut rapporter og statistikk. Rapportering er ikke inkludert for organisasjoner som har bestilt kun tilgang til opplæringspakken.

Hvor lenge er kursene tilgjengelige?

For alle som bestilte opplæringspakken før 1. oktober, vil kursene være tilgjengelig i fram t.o.m. 31. desember 2021, men vi oppfordrer alle til å planlegge å fullføre kursene i løpet av sikkerhetsmåneden, dvs. oktober. I løpet av januar 2022 slettes både tilgang og alle brukerdata og kurshistorikk.

For kunder som har bestilt tilgang etter 1. oktober, vil kursene være tilgjengelig i 3 måneder fra bestillingsdato. Alle brukerdata og kurshistorikk slettes kort tid etter dette.

Dersom dere ønsker å kjøpe utvidet tilgang (t.o.m. 31.12.2022), kan du ta kontakt på sales@motimateapp.com

Hvordan kan vi lage egne kurs i Motimate?

Ta kontakt med sales@motimateapp.com dersom du er interessert i et spesialtilbud for tilgang til hele Motimate-plattformen i din organisasjon.

Har dere noen anbefalinger på hva som bør sendes brukerne for å komme på Motimate?

Vi kommer til å sende ut informasjon om dette til alle kunder i midten av september, så snart vi får det av NorSIS. Ellers, når det gjelder spørsmål om innhold i pakken og om annet opplegg omkring sikkerhetsmåneden, så anbefaler vi å ta en titt på sikkert.no. Der har også NorSIS lagt ut kontaktopplysninger for å komme i kontakt med dem.

Finnes det tilgang til administrasjon?

Nei, det er bare kunder som har bestilt full tilgang til Motimate som har tilgang til brukeradministrasjon, og andre administrasjonsverktøy.

Når blir alle kursene synlig?

Kurset Trusler og Trender er lagt ut allerede. I tillegg har du som kontaktperson også tilgang til et intro-kurs. Dette kurset er det bare du som kan se. I utgangspunktet skal resten av kursene bli tilgjengelig 1. oktober, men det jobbes med å gjøre innhold tilgjengelig tidligere for dere som allerede har fått tilgang til Motimate, for å kunne se på innhold før det blir lagt ut.

Hvordan kan brukere endre språk i Motimate?

Det er enkelt for brukere å endre spåk i Motimate. Vi har en egen artikkel som forklarer hvordan endre språk i Motimate?

NB: Ved endring av språk vil grensesnittet i Motimate bli oppdatert til det nye språket for brukeren. Dersom din organisasjon ikke har bestilt tilgang til kurs både på norsk og engelsk, vil imidlertid innholdet i NorSIS-kursene forbli på norsk, selv om grensesnittet er oppdatert til engelsk. For de som har bestilt tilgang på engelsk, er det bare pakken "En trygg digital hverdag" som er tilgjengelig på engelsk. Kurset "Trusler & Tiltak" er ikke tilgjengelig på engelsk.